Request demo
18.09.2023

Секрети мотиваційних програм для виробників та дистриб'юторів

blog-image

What Is an Incentive Program?

Мотиваційні програми або ж програми стимулювання чи лояльності в основному спрямовані на заохочення персоналу в торгових точках. Учасниками мотиваційних програм можуть бути як самі продавці, так і власники магазинів чи інші учасники ринку, які впливають на рішення кінцевого споживача, — майстри, інсталятори, фахові спеціалісти.

Завдяки таким програмам компанії можуть впливати на кінцевих клієнтів або людей, від яких залежать продажі та закупівлі в торгових точках. У результаті бізнес може отримати приріст продажів, збільшення частки ринку, підвищення впізнаваності своїх брендів та обізнаності про них, а також розширення асортименту у торгових точках.

Оскільки мотиваційні програми не є чимось новим, а існують вже дуже багато років, раніше вони були виключно офлайновими. Взаємодія з програмою виглядала наступним чином: відділ маркетингу виробника придумував для певних цілей мотиваційну програму, торговий представник розповідав про неї власникам та продавцям у торгових точках, а за виконання всіх умов вони мали можливість отримати в кінці винагороду.

Проте такий підхід мав значні недоліки:

  1. Вартість та витрати часу. До прикладу, поки всі торгові представники донесуть інформацію про активність до учасників могло пройти кілька тижнів. До того ж торгові представники є дорогим інструментом.

  2. Ускладнена комунікація. Навіть найбільш вдалу ідею могла зіпсувати неправильна комунікація торговою командою, а без відсутності зворотнього зв'язку з учасниками зрозуміти це можна лише по завершенню активності.

  3. Відсутність зворотного зв'язку, який міг би допомагати вчасно покращувати та змінювати програму.

  4. Відсутність прозорості в розподілі винагород торговою командою після закінчення активності. За нашими даними, від 20% до 40% винагород не доходили до учасників.

Які бувають програми стимулювання та як вони працюють?

Мотиваційні програми поділяють на короткострокові та довгострокові. Короткострокові програми — це активності, які тривають кілька тижнів чи місяців. Вони мають чітко визначені терміни, короткострокову ціль та часто прив'язані до певного сезону. Довгострокові ж мотиваційні програми часто називають програмами лояльності і вони не мають терміну. З місяця в місяць цілі та активності в програмі можуть змінюватись в залежності від ситуації на ринку та цілей компанії.

Переваги мотиваційних програм від Pepsell

У Pepsell ми розуміємо, що зараз маркетологи повинні швидко тестувати велику кількість різних гіпотез, щоб знаходити робочі інструменти, активності та механіки. Тож наша платформа дозволяє самостійно запускати активності без розробників за допомогою конструктора, у якому можна легко створити та налаштувати будь-які механіки та завдання, а також відправити їх учасникам. Багато наших клієнтів щотижня запускають десятки різних завдань для різних торгових точок та учасників.

Загалом завдяки платформі Pepsell виробник оптимізує час на запуск та супровід програми, а також значно скорочує витрати на неї.

blog-image